Tips m.b.t. gebit en prothese

Om plezier te (blijven) beleven aan uw kunstgebit en/of prothese, geven wij u de volgende praktische tips.

  1. Doe het kunstgebit, in ieder geval de onderprothese, ‘s nachts uit. Het inhouden van de prothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies, waardoor het bot van de onderkaak gaat slinken. Het gevolg is dat het kunstgebit niet goed meer past en gaat irriteren.

  2. Laat uw kunstgebit minstens om de twee jaar controleren door uw tandprotheticus. Deze kan ervoor zorgen dat de pasvorm en het draagcomfort van uw kunstgebit zo lang mogelijk optimaal blijft.

  3. Met de jaren verandert het lichaam. Vervang uw prothese daarom na vijf - en uiterlijk na acht jaar.

  4. Masseer uw kaken onder de prothese regelmatig met een zachte borstel met tandpasta.

  5. Ga voor reparaties of beschadigingen aan uw gebitsprothese altijd naar de tandprotheticus. Ook als u klachten heeft die veroorzaakt worden door de gebitsprothese (zoals ontstekingen of pijn) is het verstandig om deze professional te raadplegen.

  6. Borstel uw prothese dagelijks schoon boven een wasbak die gevuld is met water. Zo voorkomt u beschadigingen als uw prothese uit uw handen glipt.

  7. Reinig uw gebitsprothese met afwasmiddel. De gebitsprothese nooit met tandpasta reinigen!

Lid van branchevereniging:

  • Als de pasvorm van uw gebit niet meer goed is kunt u dit eenvoudig in uw kunstgebit herstellen. Een goede pasvorm is belangrijk voor het draagcomfort doordat u geen voedselresten onder het gebit krijgt, geen drukplekken heeft en het gebit goed op zijn plaats blijft zitten.

  • Een kunstgebit wordt door een tandprotheticus of een tandarts aangemeten. Bij het aanmeten van een nieuw kunstgebit krijgt u in principe vijf afspraken. Op de vijfde afspraak is uw kunstgebit klaar en kunt u gaan wennen aan het nieuwe gebit.

  • Een kunstgebit laten maken bij de tandprotheticus is sinds 1989 wettelijk mogelijk. Een tandprotheticus is een tandtechnicus die zich als paramedicus heeft gespecialiseerd in het vervaardigen van een gebitsprothese.

Populaire services

Een kunstgebit laten maken bij de tandprotheticus is sinds 1989 wettelijk mogelijk. Een tandprotheticus is een tandtechnicus die zich als paramedicus heeft gespecialiseerd in het vervaardigen van een gebitsprothese.